Skladování čajeČaj je velmi náchylný přejímat různé vůně a pachy. Toho se výhodně využívá při přípravě čajů ovoněných, ovšem má to i negativní důsledky. Čaj také nesmí nasáknout vlhkostí a neměl by přijít na světlo. To vše klade značné požadavky na skladování čaje během transportu, prodeje a před použitím. Během transportu je čaj skladován většinou kvalitně, chráněn proti všem zmiňovaným faktorům. Dochází pouze k určitému průniku vlhosti.Pro transport je čaj balen do dřevěných beden zpravidla rozměru 40x60. Proti vlhkosti je chráněn hliníkovou fólií, vzorky pro hodnocení se odebírají navrtáním. V obchodě a domácnosti je situace složitější - používaly a používají se krabičky z plechu, dřeva, nádoby z porcelánu, keramiky, sklenice, lahve se zabroušeným hrdlem, papírové sáčky a další materiály. Názory na idální balení čaje se různí - plechové krabičky, v nichž jsou prodávány především čajové směsi anglických obchodních firem, čaj sice dokonale chrání před stykem s vlhkostí, světlem a pachy, ale jsou kovové, což někomu vadí. Papírové a dřevěné krabičky zase čaj dostatečně nechrání před pachy a vlhostí - čaj potom nutno pečlivě uložit. Z pochopitelných důvodů je sypaný čaj v čajovnách prodáván většinou v papírových sáčcích - to vyhovuje, pokud je čaj skladován odděleně od kuchyňských potřeb na suchém temném místě. Mnohdy tomu tak ale není, a pokud nechceme vyrábět čaj ovoněný pepřem, kmínem či paprikou, je nutné čaj chránit. Kombinace papírový sáček vložený v plechové krabičce je zřejmě to nejlepší, čeho lze většinou dosáhnout. Foto: archiv, autorem je zřejmě pan Grégoir Kalt |
Obsah Cesta čajových lístků Pěstování čajovníku Sběr čajových lístků Zpracování a druhy čaje Degustace čaje Obchod čajem Pražský čajovník © Honza Kulveit 1998 |