Sběr čajových lístkůČajové lístky se většinou sbírají několikrát do roka, v některých oblastech prakticky celý rok. Lístky se sbírají podle takzvaných sběrových formulí, které určují, kterou část výhonku ještě uštípnout. Ceněnjší jsou mladším menší lístky u špičky výhonku a pupen.Požadavky na sběr některých zvlášť ceněných druhů čaje prý byly takové, že sběračky nesměly jíst kořeněná jídla, musely používat rukavice a každodenně se koupat, aby čaj něpřejal nežádoucí pachy. Sběr čaje je jedna z mála operací při jeho výrobě, která dosud nebyla úspěšně mechanizována. Podle údajů z literatury jeden sběrač za den seber až 20 kg čerstvého čaje, z kterého po zpracování vznikne asi 5 kg suchého čaje. Čajové keříky jsou vysoké jen kolem 50 cm. Foto: archiv, autorem je zřejmě pan Grégoir Kalt |
Obsah Cesta čajových lístků < Pěstování čajovníku > Zpracování a druhy čaje Degustace čaje Obchod čajem Skladování čaje © Honza Kulveit 1998-2000 |