Sběr čajových lístků

Čajové lístky se většinou sbírají několikrát do roka, v některých oblastech prakticky celý rok. Lístky se sbírají podle takzvaných sběrových formulí, které určují, kterou část výhonku ještě uštípnout. Ceněnjší jsou mladším menší lístky u špičky výhonku a pupen.
Požadavky na sběr některých zvlášť ceněných druhů čaje prý byly takové, že sběračky nesměly jíst kořeněná jídla, musely používat rukavice a každodenně se koupat, aby čaj něpřejal nežádoucí pachy.

Sběr čaje je jedna z mála operací při jeho výrobě, která dosud nebyla úspěšně mechanizována. Podle údajů z literatury jeden sběrač za den seber až 20 kg čerstvého čaje, z kterého po zpracování vznikne asi 5 kg suchého čaje.

Sběr čajových lísků na plantážích v indickém Darjeelingu.
Čajové keříky jsou vysoké jen kolem 50 cm.

Foto: archiv, autorem je zřejmě pan Grégoir Kalt

 
 


Obsah

Cesta čajových lístků
< Pěstování čajovníku
> Zpracování a druhy čaje
Degustace čaje
Obchod čajem
Skladování čaje

© Honza Kulveit 1998-2000Počítadlo