Degustace čajePodobně jako u vína, existují i u čaje znalci-degustátoři. Jejich zkušenost a citlivé posouzení čaje je potřebné především při výrobě čajových směsí. Už v jednotlivých produkčních oblastech se čaje z různých čajových plantáží mísí pro dosažení vyrovnanější kvality. Další míšení, už i čajů z různých oblastí, provádí velkoobchody a balírny po celém světě. Cílem je v tomto případě získání konstantní kvality směsi a výhodné ceny zároveň. Čaje silně aromatické a čaje, které dobře barví, jsou míšeny s čaji horší kvality a slabšího aroma. Chuť aromatičtějšího, dražšího čaje pak převládne a "zamaskuje" chuť slabších čajů. Naopak v čajovnách podávané a prodáváné čaje jsou většinou smíchané z co nejméně různých míst. Sice pak sice mají kolísavou kvalitu, ale přinášejí věrnější chuť konkrétního čaje, která v směsi většinou zanikne. A díky pečlivému výběru firem, které k nám čaj dovážejí, jsou téměř vždy lepší, než průmyslově míchané a balené směsi.Čajeznalci zkoumají čaj mnoha způsoby - posoudí vzhled suchých a pak i rozvinutých čajových lístků (který už sám o sobě dosti vypovídá o kvalitě čaje), barvu nálevu a jeho vůni. A samozřejmě také chuť - nejprve slabý nálev a pak nálev určený k pití. Ochutnávač nálev většinou nepije, pouze zkoumá chuťová vlatnostim, což ovšem vzhledem k počtu ochutnávaných šálků není překvapivé. Čajeznalci používají pro jeho popis vlastní názvosloví, původem pochopitelně z angličtiny.
Rozsáhlý slovníček čajeznaleckých termínů najdete například v knize J.N.Pratta "Rádce milovníka čaje" Posuzování čajů z indického Darjeelingu Foto: archiv, autorem je zřejmě pan Grégoir Kalt |
Obsah Cesta čajových lístků Pěstování čajovníku Sběr čajových lístků < Zpracování a druhy čaje Obchod čajem Skladování čaje Pražský čajovník © Honza Kulveit 1999-2000 |