IndieČerné čajeDarjeeling (černý)Velmi kvalitní vysokohorský čaj z oblasti Himaláje. Čaj, přinesený angličany, je v Darjeelingu pěstován více než 150 let a proslul zpracovaný jako černý. Čajové platáže, nacházející se v nadmořských výškách 1000 až 2500 metrů, poskytují do roka tři, respektive čtyři sklizně skvělého čaje (někdy je zvlášť počítána mezisklizeň po první sklizini). Darjeeling je mnohdy přirovnnáván k nejlepším francouzským vínům. Charakter čaje se v závislosti na ročním období liší, proto je nutné rozlišovat čaj podle sklizně. First Flush První sklizeň probíhá v Darjeelingu zhruba od poloviny března a dává čaj delikátního svěžího aroma. Je oblíbena v Japonsku a asijských zemích. In Between Někdy je zvlášť vydělován čaj z období mezi první a druhou sklizní, který může kobinovat lepší vlastnosti obou. Second Flush Druhá sklizeň probíhá od května do začátku monzunových deštů. Má plnější, bohatší chuť a je oblíbena spíše v Německu. Rychle vyrostlé listy z období lijáků jsou velmi málo kvalitní a aromatické. Autumnal V anglicky mluvících zemích je nejvíce ceněna třetí, podzimní, sklizeň po období dešťů. Má nenapodobitelé vlastnosti. Chuť čaje se mírně různí i u jednotlivých čajových zahrad. Známější jsou například Margaret's Hope, Runglee Rungliot, Singbulli, Makaibari. Bohužel je téměř nemožné získat čistý čaj pouze z jedné plantáže - pod označením Darjeeling je většinou prodávána směs z několika plantáží, namíchaná ochutnávači už v Indii. Přestože téměř 80% čaje je produkováno v kvalitě Broken a Pekoe, můžete se setkat i s kvalitou FTGFOP. Darjeeling je vhodný pro běžné pití a domnívám se, že ač jeho chuť nejlépe ocení nejen zkušený čajomilec, zaujme kohokoli. Poznámka k přípravě Chuť Darjeelingu je značně závislá na délce louhování.
Sikkim
Assam (černý)
Nilgiri |
Obsah Druhy čaje Čaje čínské Čaje japonské Čaje cejlonské Čaje ovoněné a směsi Pražský čajovník © Honza Kulveit 1998,1999 |