JaponskoZelené čajeJaponské zelené čaje jsou proslulé péčí, jež je jim věnována. Téměř všechen v Japonsku produkovaný čaj je zpracován jako zelený, černé čaje jsou raritou. Většina výroby je určena pro domácí spotřebu, exportována je jen malá část. |
Obsah Druhy čaje Čaje čínské Čaje indické Čaje cejlonské Čaje ovoněné a směsi Pražský čajovník © Honza Kulveit 1999 |
|||
Sencha (zelený) Nejběžnější japonský čaj Sencha se pěstuje na nezakrytých polích a upravuje napařováním, kvalita se liší podle třídy. První sklizeň shincha (nového čaje) začíná přibližne za měsíc od začátku vegetačního obdbobí. Přibližně za 10-20 hodin je čaj napařen - horké páře je vystaven asi 10-15 sekund. Tím se zabrání fermentaci. Čaj Sencha je dále svinován, sušen a pečlivě tříděn. Neobsahuje prach a stonky. Hojicha Pražený japonský čaj Vzniká v podstatě pražením čaje Sencha. Bancha (zelený) Čaj z velkých listů Velké, hrubé listy se sbírají při podzimní sklizni. Gyokuro (zelený) Prvotřídní druh čaje z mladých výhonků Je pěstován na plantážích zakrytých rákosovými rohožemi, pokrytými slámou a bambusem před přímým osluněním. Sbírají se pouze mladé lístky, čaj je napařován , svinován a pečlivě tříděn. Neobsahuje stonky, prach a příliš malé nebo velké lístky. Jeho výroba vyžaduje mnoho ruční práce, což se projevuje ve skvělé kvalitě ale i vysoké ceně. Poznámka k přípravě Tento vysoce kvalitní čaj je lépe zalévat vodou prošlou varem a vychladlou na 60°C. První nálev se louhuje přibližně 1 až 2 minuty, je možné připravit další nálevy. Matcha, Usucha, ?Macca? (zelený) Práškový čaj používaný při čajovém obřadu Pěstuje se na plantážích zakrytých rákosovými rohožemi, sbírají se pouze kvalitní lístky, čaj je napařován. Narozdíl od ostatních japonských čajů není svinován, ale drcen v kamených mlýncích na velmi jemný prášek pronikvě zelené barvy. Zpravidla velmi kvalitní čaj. Poznámka k přípravě Čaj je možno zalévat vodou zchladlou na 80°C, je třeba rozšlehat. |
Fermentace a čajové druhy Příprava čaje |