Čaje ovoněné, "ovocné" a čajové směsiČaje ovoněnéČaj má výjimečnou schopnost absorbovat vůně, čehož lze výhodně využít pro přípravu čajů ovoněných. Klasicky se vyrábějí tak, že je čaj umístěn nebo promísen se zdrojem vůně, například jesmínovými květy nebo kořením. Po určité době čaj vůni přijme. Earl Grey (černý)Čaj ovoněný bergamotovým olejem Originální recepturu pro přípravu tohoto čaje dostal darem od čínského mandarina Eduard Charles Grey, hrabě z Fallodonu. Recept v Londýně uveřejnil a čaj, nazývaný podle něj "Earl Grey", získal v Anglii velkou popularitu. Směs čajů (většinou čínských, někdy též s Assamem a Darjelingem, kvality OP nebo FOP) je aromatizována olejem ze slupek zvláštního druhu citronu. To dává čaji charakteristickou vůni. Vlastní Earl Grey vyrábí většina významných aglických značek, například Jacksons, Lyons, Ahmad, Twinings, Sir Winston Tea a další. Jednotlivé Earl Greye se proto mohou dosti výrazě lišit. Angličané pijí silný Earl Grey s mlékem, ovšem bez mléka je Earl Grey také skvělý, snad dokonce lepší.
Jasmínový čaj (zelený nebo polozelený)
Čaje "ovocné"
Čajové směsi
Směs cejlonských čajů Ruská karavana (černý) Většinou Yunnan a Qi Men
|
Obsah Druhy čaje Čaje čínské Čaje indické Čaje japonské Čaje cejlonské Pražský čajovník © Honza Kulveit 1998, 1999 |