Cejlon

Černé čaje

Pěstování čajovníku na ostrově Cejlon (Srí Lanka) je dílem Angličanů. Cejlonské čaje se rozlišují podle oblasti pěstování - Kandy, Matale, Nuwara Eliya, UVA, Dimbulla a podle nadmořské výšky. Cejlonské čaje dávají nálev výrazné barvy a aromatu a proto jsou oblíbenou součástí čajovývh směsí. Čaje se zde většinou vyrábí jako zlomkové.

Kandy (černý)
Nížinný čaj z oblasti kolem stejnojmenného města

Nuwara Eliya
Čaje z náhorní plošiny Nuwara Eliya
Čajovnník je zde pěstován ve výškách až 2500 metrů a zdejší čaje jsou mnoha čajomilci považovány za nejkvalitnější na Cejlonu. Nejlepší je čaj sklizený v období ledna až března.

 
 


Obsah

Druhy čaje
Čaje čínské
Čaje indické
Čaje japonské
Čaje ovoněné a směsi

Pražský čajovník
pz 27/12 kulička
© Honza Kulveit 1998
Počítadlo