Čajovník z botanického hlediska, jeho pěstování a rozšířeníČajovník - Camellia Sinensis, čeleď Theaceae, byl evropským botanikům
znám již dávno. Už před Linnéem (1753), otcem moderní vědecké nomenklatury,
najdeme více než deset referencí na čaj. Linné původně zařadil čajovník
do samostatného rodu, Thea. Později bylo dokázáno, že rody Thea
a Camellia rozdělovat nelze a rozhodnutím Mezinárodního botanického
kongresu byly sloučeny pod jménem Camellia. Linné na základě popisů
Johna Hilla rozlišoval dva druhy čajovníku, Thea Viridis, který
měl být zdrojem čaje černého a Thea Bohea, který měl dávat čaj
zelný. Tento omyl byl kupodivu napraven teprve roku 1843. "Systemstické"
názvosloví čajovníku je tedy trochu zmatečné - mezi synonyma C. Sinensis
patří Thea sinensis, T. bohea, T. viridis, T. cantonensis, Camellia
thea, C. theifera. Čajovník jako rostlina
Pěstování čajovníkuNa čajových plantážích se čajovník pěstuje ze semen nebo z řízků. Semena se nechávají určitou dobu dozrávat, potom pěstují v pařeništích. Mladé rostlinky se asi po půl roce přesadí na plantáže. Nevýhodou je nestejnorodost potomstva. Druhým způsobem je řízkování, listové řízky zakoření asi po dvou měsících a po osmi měsících se také přesadí na plantáže. Čajové keře jsou uspořádané v charakteristických řadách. Asi ve dvou letech se provádí první tvarovací řez, tři roky starý čajovník je připraven pro sběr lístků. Po dalších třicet až sto let se pravidelně sbírají lístky a keř se přiřezává do vhodné výšky kolem jednoho metru. Najdou se sice i čajové plantáže s několik set let straými čajovníky, ale staré rostliny dávají tuhé listy horší jakosti.Oblasti pěstování a rozšíření
|
Obsah Cesta čajových lístků >Sběr čajových lístků Zpracování a druhy čaje Degustace čaje Obchod čajem Skladování čaje Druhy čaje podle oblasti pěstování Pražský čajovník © Honza Kulveit 1998-2000 |