IndonésiePěstování a obchod čajem přinesli do Indonésie Holanďané v 17. a 18. století. Před druhou světovou válkou byl na trhu s černým čajem její význam srovnatelný s Indií nebo Cejlonem. Od roku 1984 se díky obnově a zakládání plantáží indonéská produkce opět zvyšuje.Už vzhledem k sopečné slané půdě a klimatu, nezvyklému pro pěstování čajovníku, není indonéský čaj příliš kvalitní. Díky místní vládě a nemalému úsilí, věnovanému pěstování lépe přizpůsobených klonů, lepší dopravě a balení, však kvalita stoupá. ThajskoPrvní pěstování čajovníku na ostrově, dříve nazývaném Formosa, je zaznamenáno kolem roku 1810. Rozmachu se export čaje z Thajska dočkal v 2. polovině minulého století. Dnes se čaj se zpracovává v obrovském množství továren a rodiných továrniček, které se svými produkty účastní každoročních čajových soutěží.Čaj se sklízí od dubna do prosince pětkrát až šestkrát, nejkvalitnější jsou sklizně od května do poloviny srpna. Proslulé jsou místní polozelené čaje a o něco méně kvalitní napodobeniny čajů čínských. NepálČajovník se v Nepálu pěstuje přibližně od roku 1860. Výroba čaje z 58 čajových zahrad uspokojuje téměř polovinu domácí poptávky a především část čaje, zpracovaná ortodoxním způsobem, je vyvážena. Nepálský čaj má průměrnou až vyšší kvalitu, díky vysokohorskému klimatu by se dal srovnávat s Darjeelingem.GruzieČaj se v Gruzii pěstoval od roku 1848. Zajímavostí je, že na plantážích na území bývalého SSSR je čaj sbírán strojově. Gruzínský čaj byl nebyl nijak výjimečný, ale dnes je to s tamní produkcí čaje pravděpodbně dosti špatné.TureckoHistorie pěstovaní čaje v Turecku není příliš dlouhá - čaj se pěstuje od roku 1928. Přesto je velmi osobitý, a poměrně kvalitní. Caharakteristická je dlouhotrvající chuť. Turkové čaje připravovaného místním způsobem vypijí značné množství.Vietnam |
Obsah Druhy čaje Čaje indické Čaje japonské Čaje cejlonské Čaje ovoněné a směsi Pražský čajovník pz 27/12 kulička © Honza Kulveit 1998-2000 |